Hvar Adası

Ulaşım
Pakleni Adaları; Hvar'dan Manzaralar
Dubrovnik’ten, Hırvatistan’ın, hatta şu anda Avrupa’nın en popüler mekanları arasında olan Hvar Adası’na doğru yola çıkıyoruz. Hvar’a gitmenin birkaç yolu var;
1. Split üzerinden: Dubrovnik Split arası yaklaşık 4 saat. Daha sonra Split’ten kalkan feribotlara binebilirsiniz. Yaz dönemi yaklaşık 7-8 kış dönemi 4-5 feribot kalkıyor. Feribot 2 saate yakın sürüyor.


2. Dubrovnik’ten Split yönüne karayolu ile giderken Drvenik kasabasından yarım saatte bir feribot kalkıyor.
Dubrovnik  Drvenik arası yaklaşık 2 saat. Feribot yarım saat kadar sürüyor. Aslında en kolay yol bence bu. Ancak daha sonra adanın merkezine 70km uzakta iniyorsunuz. Arabanız yoksa indiğiniz Scuraj(Sçuray okunuyor) denen 400 haneli yerde araç bulmanız çok zor. Bulsanız da en az 100€ vermeniz gerekiyor. Ondan arabanız yoksa bu yolu tavsiye etmiyorum. Arabası olanlar için ise 70kmlik oldukça virajlı, dikkat gerektiren ve dar bir yol sonrası yaklaşık 1.5 saat sonra Hvar merkeze ulaşmanız mümkün.


3. Dubrovnik’ten direk hvar’a feribotlar var. Ancak bunlar her gün yok. Haftanın 2 günü ve sabah 08:00 gibi erken bir saatte. Gruz limanına sormanızda fayda var. Belki denk gelirsiniz ve direk Dubrovnik’ten Hvar’a gidersiniz.
Oraya gittiğinizde bütün bu yolları bir kez daha teyit etmenizi öneririm çünkü oldukça fazla değişiklik yapabiliyorlar



Gezilecek Yerler / Yapılacak Şeyler
Hvar Town ve Old City civarına vardığınızda konaklama için adanın en büyük oteli Amfora Hotel’i ya da daha ekonomik ve genelde tercih edilen seçenek olan, Amfora çevresindeki apartmentlarda kalabilirsiniz. Ayrıca eski şehir civarındaki eski taş evlerde de konaklamanız mümkün ancak onların Amfora'nın üstündeki apartmentlar kadar manzarası yok maalesef. Apartmentlar genelde, temiz, ucuz(2 kişilik oda yaklaşık40€) ve manzaralı oluyor. Sahile yakın olan iyi manzaralı bir odanın terasında keyif yapmayı ihmal etmeyin. Karşıda göreceğiniz irili ufaklı takımadalara Pakleni Islands deniyor. (bkz. en üst resimdeki adalar)
Tekne kiralayıp koyları gezebilirsiniz.


Hvar’da bir gününüzü mutlaka bu adalardaki koy ve sahilleri gezerek geçirmelisiniz. Bunun için iki alternatif var. Eğer sadece bir koya gidip geleceğim diyorsanız deniz taksi ile gidip sizi alması gerektiği zamanı belirtip o saatte geri dönebilirsiniz. Daha esnek ve bence daha zevklisi, kiralayacağınız 5 beygir güçlü bir kayık ile bu koyları kendiniz gezmeniz. Yaklaşık günlüğü 50€’ya mal olan bu tekneleri sürmeyi öğrenmek birkaç dakikanızı alıyor. “Eğitimden” sonra size verdikleri harita yardımı ile de artık Pakleni Adaları’nın her noktasına gitmekte, istediğiniz koyda demir atmakta ya da sahile çıkıp bir şeyler atıştırmakta serbestsiniz. Yanınıza su geçirmez kap alırsanız, demirledikten sonra koylarda bulunan restoranlara giderken paranız ıslanmaz.

Hvar’da diğer günlerinizi deniz kenarında geçirebilirsiniz. Önerim mutlaka bir kaya ayakkabısı almanız. Bu ayakkabılar ile neredeyse hiç kum sahili olmayan Hvar’da çok rahat hareket edebilirsiniz. Otel Amfora’nın sahilinde güneşlenebileceğiniz gibi, Pakleni Adalarına bakarken sağ tarafa doğru ilerleyerek kayalar üstündeki yataklardan da kiralamanız mümkün. Biz beton üzerinde ve yüksek müzik ile güneşlenmeyi sevmediğimizden sahil şeridi boyunca yürüyüp kendimize uygun bir “koycuk” bulup orada denize girdik. Yakınlardaki Falco Bar’da serinletici bir şeyler içip  öğleni tost ya da sandviç ile geçirebilirsiniz. Ayrıca buradaki hamaklarda da biraz kestirmeniz iyi fikir olabilir. Kaya denizini sevmeyenler için Hvar biraz zor ancak denizin çoğu noktası yeni dolmuş bir havuz berraklığında olduğu için mutlaka tavsiye ediyorum.

Deniz yapmıyorsanız eski şehri gezebilirsiniz ancak çok küçük olduğundan kale ve eski şehri gezmeniz 2 saat kadar sürecektir.



Yeme İçme / Eğlence
Yemek için yine Dubrovnik’te olduğu gibi deniz ürünleri ve İtalyan restoranları mevcut. Ana meydandaki denediğim 2 yerden de keyif alaMAdım diyebilirim. Oradaki restoranlar yerine deniz ürünleri için bir yerlinin tavsiyesi ile gittiğim ana meydanın başındaki kilisenin solundaki sokaktan girdiğinizde karşınıza çıkan Paradise Garden’ı mutlaka deneyin. Bir Hvar spesiyali olan gregada tabağı tavsiye ediyorum. Bir kişi için yarım kilo ağırlığında 4 farklı balıktan yapılan ve tencerede sulu olarak patates ve sebzeler ile sunulan bu yemeği oldukça beğendim. Hazırlanması biraz zaman aldığı için önden soğuk balık tabaklarını deneyebilirsiniz.

Hvar Eski Şehir Meydanı

Hvar’ın gündüzü olduğu gibi gecesi de oldukça hareketli. Gece eğlenmek için farklı tarzlarda birçok mekan mevcut. Genelde 11’den sonra başlayan eğlence çoğu yerde sabaha kadar sürüyor. Gece dolaşmalarınız sırasında sokak aralarından ve ana yat marinasının çevresindeki mekanlardan gelen sesleri takip ederek kendinize uygun bir mekanda soğuk bir şeyler içebilirsiniz. En ünlü klüp Carpe Diem marinanın en sonunda..


Gezi özeti için Gezi Özeti bölümüne de göz atın.

3 yorum:

  1. Sefim 10 numarasın. Falco Beach te Jamaica hamaklarında St.Germain eşleğinde gün batimini seyretmek muazzamdı.

    Ha bir de Paradise Garden tavsiyeni de es geçmeyelim. Aynen dedigin gibi gregada tabagi yedik-YORUMSUZ! Bu arada gidecekler bir de sea food plate soylesin... çok fena bir yermiş şefim. Top yapti gezide.

    Tabi bir de yine senin tavsiyenle gittigimiz Jablenica daki kuzucular vardı... onu da kendi sayfasına yazim dur.

    YanıtlaSil
  2. Falco Beach te veya Hvar sokaklarinda kendi halinde takilan Toby adlı bir kopek gorurseniz benden selam soyleyin...

    YanıtlaSil
  3. Hvar icin 2. yolu tercih ettik. Direk Dubrovknikten kalkan Persembe ve Pazar varmis bize uymuyordu. Ama Dvernikten gitmek cok mantikli.

    Dvernik yaklasik 1.5 saat suruyor.
    Yarim saat adaya gidis
    Hvar'a gecis 1.5 saat surdu.

    Sonuc olarak 3-4 saat max. Kesin en ideali buydu.

    YanıtlaSil