Mostar

Mostar, 300bin kişi civarında bir nüfusa sahip olan Saraybosna'dan daha da küçük ama şirin bir şehir. Dar sokaklarında gezerken zaman zaman içiniz burkulabilir. Sanki şehrin her sokağı savaş kokuyor, savaş kusuyor.Bir yanda cami, yanında kilise, iki sokak ötede sinagog, yanında bir şehitlik daha, hepsinin doğumu farklı ama ölümü 1993.Yıllar sonra bile hala duran mermi ve şarapnel izleri şehrin dokusu olmuş; her binada, ara sokaklarda bile, nelerin yaşandığını hissettiriyor.


Mostar Gezilecek Yerler / Yapılacak Şeyler
Mostar Köprüsü
Öncelikli olarak hedefiniz eski köprü(Stari Most) ya da “eski yeni” köprü olmalı. Çünkü Osmanlılar zamanında yapılan ve savaş sırasında yıkılan Mostar Köprüsü yeniden inşa edilmiş. Mümkün olduğunca nehirden parçalar aranıp bulunmuş, ancak tabi ki eski görüntüsü yerine, daha yeni bir köprü çıkmış. Neyse ki bütün ölçüleri ve mimari özellikleri bire bir aynı. Savaştan önce şehir daha çok müslüman bir şehir iken, şimdi Mostar Köprüsü ile ortadan ikiye ayrılmış. Bir tarafında Müslümanlar diğer tarafında daha çok gayri-müslimler oturuyor. Savaş bitmiş ve her şey unutulmuş gibi görünse de hala futbol karşılaşmaları gibi iki tarafın karşı karşıya geldiği zamanlarda ciddi polis müdahalesi gerektiren olaylar yaşandığını öğreniyoruz cana yakın otel işletmecimiz Gebi’den. 

Mostar Köprüsü dışında Koski Mehmed Paşa Camii’nin minaresine Türk olduğunuz için yarı fiyatına(2€) çıkabilir ve muhteşem bir şehir ve 
Mostar Köprüsü manzarasına ulaşabilirsiniz. Çarşıdan ilerleyip köprünün Koski Mehmed Paşa Camii olmayan tarafına geçerken köprü başlarındaki savaş müzelerine mutlaka uğrayın. Çarşıdan devam ettikçe nehir kenarındaki restoranlara geçiş yapabilir ya da Crooked Bridge adı verilen Mostar köprüsünün sanki bir modelini görebilirsiniz. 


Ayrıca mutlaka dar sokaklarda yürüyerek şehrin savaş sonrası durumuna, sokak arası şehitliklere ve Mostar’ın kendine has havasına şahit olun. Bir gün Mostar’ı gezmek için çok yeterli bir süredir. Bundan dolayı bir gece kalmanız yeterli olacaktır.

Yeme İçme / Eğlence
Yine köprünün diğer tarafında ise Şadrvn adlı mekanda National Plate almayı sakın unutmayın. Dolma, Sarma, CevapCici(köfte) ve daha başka Bosna spesiyallerini denemek için çok iyi bir restoran. 

Konaklama
Çeşitli alternatifler arasında, konaklama seçeneği olarak, özellikli ve enteresan bir yer olan MüslibegoviçHouse'u öneriyorum. Otel aslında bir Osmanlı Evi ve müze. 18.00'e kadar insanlar gelip sizin kaldığınız yeri geziyorlar. Siz de, eğer kalmayacaksanız, gezebilirsiniz. Çok şirin bir Safranbolu Evi tadında değerlendirilebilecek MüsliBegoviç House’da geleneksel bir gece geçirmenizi öneririm.
Gezi özeti için Gezi Planı bölümüne de göz atın.

1 yorum:

  1. O sıcakta millete zorla "hedefimiz Koski Mehmet Paşa Camiiii!!!" diye haykırmam boşa çıkmadı. Harbi dayagi yerdim yoksa.

    YanıtlaSil